Αφιέρωμα στους ήρωες των Ν. Στύρων του Ιουλίου 2007

2.709 εμφανίσεις άρθρου

Τα δύο παλικάρια μας, ο κυβερνήτης Δημήτρης Στοϊλίδης και ο συγκυβερνήτης Γιώργος Χατζούδης, έπεσαν στην προσπάθεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Νέα Στύρα Ευβοίας στις 23 Ιουλίου 2007 κοντά στον οικισμό Δήλεσο. Έπεσαν προστατεύοντας τις ζωές, τις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας και αν μη τι άλλο θα πρέπει να τους τιμήσουμε και να τους θυμόμαστε πάντα.

Οι δύο πιλότοι ανήκαν στη Μοίρα 383 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στάθμευαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, για να συνδράμουν στη δασοπυρόσβεση στη νότια Ελλάδα. Κατά πληροφορίες, το Canadair πραγματοποίησε χαμηλή πτήση, έκανε τη ρίψη νερού και στη συνέχεια ο πιλότος προσπάθησε να του δώσει ύψος, όμως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ αριθμόν 2055, με ημερομηνία κατασκευής το 2001. Έφθασε στην Ελλάδα στις 15 Μαρτίου 2004 και είχε συμπληρώσει περίπου 1.400 ώρες πτήσεως. Ήταν το δέκατο και τελευταίο αεροσκάφος CL-415 που παρελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία.

Δημήτρης Στοϊλίδης

Από το 2000 πετούσε τα Canadair ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης. Είχε 1.415 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του εκ των οποίων οι 970 ήταν με το CL-415. «Λαμπρό και υποδειγματικό συνάδελφο» τον περιγράφουν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, που τον συνόδευσαν ώς την τελευταία του κατοικία. «Δημήτρη, εξαντλούσες τη δυνατότητα να ρίχνεις από χαμηλά. Και πάλι βούτηξες με αυταπάρνηση. Ενώ κατηφόριζες στη γη όμως, ανέβηκες στον ουρανό για να γίνεις φωτεινό παράδειγμα για όλους μας», ανέφερε στο «ύστατο χαίρε», από το βήμα της εκκλησίας, ο φίλος και συνάδελφός του, αντισμήναρχος Χαράλαμπος Σιδηρόπουλος. Ούτε μοιρολόγια ούτε φωνές. Μόνο κλάμα βουβό. Με πόνο και αξιοπρέπεια.
Στρατιωτικός, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας η σύζυγος του αδικοχαμένου σμηναγού. Μόνη πλέον, μητέρα τριών μικρών παιδιών. Σχεδόν δεν μπορούσε να πατήσει στα πόδια της. Υποβασταζόμενη την έβγαλαν απ” την εκκλησία στενοί συγγενείς.

Γιάννης Χατζούδης

Ο γενναίος υποσμηναγός βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα του καθήκοντος, ένα καθήκον που το πίστευε και το τιμούσε καθημερινά. Είχε 784 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του εκ των οποίων οι 146 ήταν με το CL-415.Η τύχη, αν και είχε χαμογελάσει στον Γιάννη Χατζούδη μία φορά, όταν στις 27 Νοεμβρίου 2003 είχε ήδη βρεθεί ως συγκυβερνήτης σε ένα σοβαρό αεροπορικό ατύχημα. Το διθέσιο αεροσκάφος Mirage 2000 με το οποίο πετούσε, με κυβερνήτη τον τότε επισμηναγό Κυριάκο Δημητράκουλα, κατέπεσε λόγω βλάβης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις νησίδες Καλόγεροι, δυτικά της Χίου.
Ο 27χρονος πιλότος της 72ης σειράς Ικάρων που όλοι τον θυμούνται από το πλατύ του χαμόγελο, είχε ζητήσει και ξεκινήσει τις πτήσεις με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 από τον Σεπτέμβριο του 2005, έπειτα από δική του επιθυμία, γεγονός που εξέπληξε όσους γνώριζαν την αγάπη του για τα μαχητικά αεροσκάφη.
Η αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και η προοπτική να μετακομίσει εκεί η έδρα των πυροσβεστικών αεροσκαφών, νίκησε την αγάπη του για το Mirage 2000. Δυστυχώς όμως δεν πρόφτασε να ζήσει όπως ονειρεύτηκε.

Στο λόφο των Νέων Στύρων στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η πτώση του αεροσκάφους φιλοξενούνται οι προτομές τους.

«Ο «Άγγελος» γράφτηκε για τον Γιάννη Χατζούδη, ένα εκ των δύο πιλότων που χάθηκαν στην προσπάθεια της κατάσβεσης αυτής της πυρκαγιάς στα Νέα Στύρα… το τραγούδι αφιερώνεται σε όλους αυτούς που έφυγαν θυσιάζοντας την ζωή τους για μας…» Με αυτά τα …λόγια το chroma band ανέβασε στο youtube ένα τραγούδι που έγραψαν για τον άτυχο πιλότο.

Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί για αυτό το αφιέρωμα προέρχεται από τις παρακάτω πηγές:

  • Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Στύρων
  • www.in.gr
  • Έθνος
  • Ελευθεροτυπία
  • www.chromaband.gr
  • dimitris-stoilidis
  • giannis-xatzoudis
  • foros-timis
  • stoilidis-agalma
  • xatzoudis-agalma
dromologia-dekapentaugoustou-nea-styra
Δρομολόγια Δεκαπενταύγουστου 2011

Τα δρομολόγια της γραμμής Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου 2011 (14/8/2011 - 15/8/2011) θα πραγματοποιηθούν...

Close