Για 600.000 € έλλειμμα απογραφής έκανε λόγο ο Νταλάκας και παραμένει πρόεδρος της Επιτροπής.

Δημοσιεύθηκε 19 Οκτωβρίου 2012 στην κατηγορία Τελευταία Νέα - 334 εμφανίσεις άρθρου

Σε ένα δημοτικό συμβούλιο που η απομαγνητοφώνησή του είναι ιδιαίτερα δύσκολη από την ένταση και τις φωνές, αλλά με το Χάρη Νταλάκα να μιλά πάντα κοντά στο μικρόφωνο και να τονίζει με νόημα ότι το κάνει για να καταγραφεί καλά, οι δημοτικοί Σύμβουλοι άκουσαν από το στόμα του και για πρώτη φορά μετά από 22 μήνες λειτουργίας του νέου καλλικρατικού δήμου Καρύστου, ότι ο νέος Δήμος ξεκίνησε με 600.000 € έλλειμμα.

Η είδηση – βόμβα, όπως την χαρακτήρισε και ο δημοτικός σύμβουλος, Θανάσης Ζαφείρης, ακούστηκε κατά τη συζήτηση του θέματος «αντικατάσταση αιρετών μελών επιτροπής απογραφής έναρξης του δήμου», που όπως προέκυψε από όσα ακούστηκαν στο Δ.Σ το «θέμα» δεν ήταν τα άλλα δύο αιρετά μέλη (αντιδήμαρχος, Νίκος Μανώλης και Ζαχαρίας Λέκας), αλλά ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης και πρόεδρος της Επιτροπής, δικηγόρος, Χάρης Νταλάκας, ο οποίος αρνείται να υπογράψει την απογραφή, με τον τρόπο που του ζητάει ο Δήμαρχος, που πολύ όψιμα τόσο αυτός όσο και σύμβουλοί του θυμήθηκαν την αναγκαιότητα της απογραφής και το ότι αυτή έχει καθυστερήσει.

Η δημοτική αρχή ζητούσε από τον νομικό, Χάρη Νταλάκα να παραδώσει υπογεγραμμένη την απογραφή, βάζοντας όπου έχει αμφιβολίες για οικονομικά ποσά την παρατήρηση «με επιφύλαξη», κάτι που επανειλημμένως είπε κατά τη συνεδρίαση και ο πρόεδρος του Δ.Σ, τονίζοντας «βάζεις δίπλα με επιφύλαξη και όπου είναι παραπάνω δεν χάνονται και κάνεις και ένα χαρτί και στον Εισαγγελέα και ξεμπερδεύεις».

Ο Χάρης Νταλάκας αντί για αυτό το ξεμπέρδεμα, ζητούσε να έρθουν ελεγκτές του Δημοσίου για όλους τους Δήμους, γιατί, όπως είπε, ενδείξεις υπάρχουν σε όλους τους Δήμους και στην απογραφή να περάσουν τα στοιχεία που αυτοί θα βρουν σε κάθε Δήμο,

Συγκεκριμένα και μετά από επίμονες ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης είπε αυτολεξεί «σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν στο Δήμο και που μπορείτε και εσείς να τα δείτε, υπάρχει ένα έλλειμμα που αφού δεν έχουμε αποφασίσει να ψηφίσουμε τον απολογισμό των Στύρων, μπορεί να καταλογιστεί τα Στύρα, αλλά μπορεί να προέρχεται και από αλλού. Εγώ αυτό το ρίσκο δεν το παίρνω».

Ο Δήμαρχος, υποστηριζόμενος από τον πρόεδρο του Δ.Σ, εξανέστη, λέγοντας « το έλλειμμα ξέρουμε από πού προέρχεται, είναι από τα Στύρα, τι δουλειά έχουν και ανακατεύεις τους άλλους Δήμους» για να λάβει την αποστομωτική απάντηση «δεν μιλώ γι αυτό το έλλειμμα, μιλώ για ένα έλλειμμα που φτάνει τις 600.000 €, που μπορεί να είναι από τα Στύρα, αλλά μπορεί να είναι από οπουδήποτε, από την Κάρυστο, τα Στύρα, το Μαρμάρι, τον Καφηρέα και είναι δουλειά του Εισαγγελέα. Δεν μιλάμε τώρα για τις 7.000 διαφορά που έχουν αυτά που παρέδωσε η κ. Αραπάκη με αυτά που βρήκε ο ορκωτός. Μιλάμε για μεγάλα ποσά, αν και για μένα και το ένα ευρώ από δημόσιο χρήμα είναι πολύ σημαντικό».

Στην επιστολή, που διάβασε στην πρωτολογία του, και που την ξεκινάει γράφοντας ότι «αποφάσισα νε θέσω υποψηφιότητα με κάποιον που προς τιμή του τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έχει δηλώσει ότι δεν φοβάται τον έλεγχο» ανέφερε, .μεταξύ άλλων, ότι «κατά τον έλεγχο που έκανε βρέθηκαν στοιχεία για τα οποία ενημέρωσε το Δήμαρχο και από κοινού αποφάσισαν να τεθεί το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο, που τον Ιούλιο του 2011 αποφάσισε να μπουν ελεγκτές για να ασκήσουν έλεγχο και στους 3 Δήμους και στην κοινότητα Καφηρέα».

Ο δήμαρχος με την οικονομικη επιτροπή, αντί γι αυτό και μη λαμβάνοντας υπόψη την προγενέστερη απόφαση του Δ.Σ, αποφάσισε ένα χρόνο μετά (Ιούνιος 2012) να διορίσει ορκωτό λογιστή για την απογραφή αυτόν που είχε οριστεί ως ελεγκτής του Δήμου Καρύστου, για τον οποίο ο Χάρης Νταλάκας ανέφερε ότι «δεν μπορεί ο ελεγχόμενος να είναι ελεγκτής και του εαυτού του».

Ο νομικός, κι έχει ιδιαίτερη σημασία η επανάληψη της επαγγελματικής του ιδιότητας, αφού τόνισε ότι η αντικατάστασή του θα είναι θέμα προσωπικής του τιμής, ότι αν αντικατασταθεί θα ανεξαρτητοποιηθεί, ζήτησε και με την επιστολή του και προφορικά από τους Δημοτικούς Συμβούλους να συνεχίσει αυτός την απογραφή και να την ολοκληρώσει αφού έρθουν ελεγκτές, κάτι που όπως είπε είναι μονόδρομος γι αυτόν.

Είπε, πολλές φορές, ότι διαφωνεί με τη διαδικασία που θέλει η δημοτική αρχή και ότι «ο μόνος τρόπος που εγώ συμφωνώ για την απογραφή είναι αυτός που σας είπα, για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα», το οποίο τελικά και θα γίνει αφού, βάσει των παρόντων, δεν πέρασε η εισήγηση του προέδρου και » δεν του βγήκαν τα κουκιά» του Δημάρχου για να τον αλλάξει.

Είχε απώλειες, κατά την ψηφοφορία, (Τούρλα, Διγαλέτος, Γκότσης, Τσολάκη), με αυτή του Χρήστου Γκότση, πρώην Αντιδημάρχου Στύρων, που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Γιάννη Νικολή, να ξεχωρίζει, για άσους παρακολουθούν τα δημοτικά πράγματα και τα εσωτερικά των παρατάξεων και ο οποίος από νωρίς έδειξε τη βούλησή του για ξεκάθαρες λύσεις, χωρίς υποσημειώσεις..

Να σημειωθεί ότι ο Χάρης Νταλάκας, έμαθε από το ίντερνετ για την απόφαση του δημάρχου να τον αντικαταστήσει, κάτι που παρατήρησε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος για όλη αυτή τη διαδικασία και τα όσα ακούστηκαν είπε «υπάρχουν ευθύνες και για άλλη μια φορά φαίνεται η ανικανότητα της δημοτικής αρχής. Κάθε φορά που επιμέναμε για την απογραφή, μας λέγετε ότι ολοκληρώνεται και απόψε ακούμε αυτά που ακούμε. Και να πούμε και κάτι άλλο; Έχει μιλήσει για ηθική η κυρία Τούρλα, έχει μιλήσει ο κύριος Νικολής, απόψε ο κύριος Νταλάκας».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ ρώτησε τον Λευτέρη Ραβιόλο τι σχέση έχει η ηθική με την απογραφή για να πάρει την απάντηση «η ηθική έχει πολλές πλευρές και απόψε είναι οικονομική κι έχει να κάνει και με το ψέμα. Τόσο καιρό μας λέγατε ψέματα για την απογραφή».

Τα όσα ειπώθηκαν στο Δ.Σ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν … η «εκδίκηση» της Τούρλα, η οποία φαινόταν δικαιωμένη σε σχέση με όσα από πέρυσι έχει πει, θίγοντας όλα αυτά τα ζητήματα, οικονομικά, διοικητικά και άλλα και τις τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από αυτά. Με ανάλογο ύφος απευθυνόμενη στο Δήμαρχο τόνισε «Στα είχα πει και φώναζα τόσο καιρό, φώναζα για τον απολογισμό στα Στύρα για τον ισολογισμό έναρξης, για την απογραφή του νέου Δήμου. Τώρα τα βρήκαμε μπροστά μας. Και το δάνειο για αυτούς τους λόγους δεν μπορέσαμε να το πάρουμε. Δεν μπορούμε όλα τα λάθη του παρελθόντος να τα φορτώσουμε στον κ. Νταλάκα και να τον κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο και η αντικατάστασή του θα δημιουργήσει στην κοινωνία υπόνοιες για αδιαφανείς διαδικασίες και κουκουλώματα και ειδικά για τον απολογισμό στα Στύρα είπε με νόημα «όσο τον έχουμε ανοιχτό, μπορούμε να φορτώνουμε στα Στύρα ό,τι θέλουμε».

emporikoi-syllogoi-styron
Με ένα λεωφορείο οι επαγγελματικοί σύλλογοι της Ν. Καρυστίας στην συγκέντρωση στην Αθήνα. Τηλέφωνο για κλείσιμο θέσης.

Μετά από συνεννόηση, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρύστου, ο Εμπορικός Σύλλογος Στύρων, ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Καρύστου και ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουρισμού...

Close