Τα Νησιά Νέων Στύρων 2.763 στρέμματα …ψάχνουν επενδυτή

Δημοσιεύθηκε 4 Σεπτεμβρίου 2012 στην κατηγορία Τελευταία Νέα - 732 εμφανίσεις άρθρου

Λίστα με 25 νησιά ή βραχονησίδες που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω παραχώρησης σε ιδιώτες για 99 χρόνια έδωσε στη δημοσιότητα κατ” αποκλειστικότητα χτες το «Εθνος της Κυριακής». Πρόκειται για ένα μόνο μέρος από τα νησιά που βρίσκονται στο κρατικό χαρτοφυλάκιο, και τα οποία θα μπορούσαν -εφόσον αρθούν τα τεράστια εμπόδια- να δοθούν προς εκμετάλλευση ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.
Παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο σχέδιο κρύβει μεγάλες δυσκολίες για να υλοποιηθεί, πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είχε αναφερθεί σε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια να αποδώσουν έσοδα τα ακίνητα αυτά. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο έδαφος που δεν χρησιμοποιείται σε ένα κεφάλαιο το οποίο θα μπορούσε να αποδώσει έσοδα σε μια σωστή τιμή» είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς.

Εκταση 15.500 στρέμματα
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα τα 25 πρώτα νησάκια ή βραχονησίδες από τα 598 συνολικά που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο. Τα 25 αυτά ακίνητα έχουν συνολική έκταση άνω των 15.500 στρεμμάτων, όπου θα μπορούσαν να γίνουν διάφορες επενδύσεις.

Σε ομάδες
Οπως τονίζουν ειδικοί, η αξιοποίηση θα μπορούσε να γίνει και με ομαδοποίηση νησιών. Υπάρχουν δηλαδή συμπλέγματα βραχονησίδων κοντά στην ακτή, 300-500 μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν για τουριστική εκμετάλλευση και προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας

ΕΥΒΟΙΑ
Νήσοι Νέων Στύρων, 2.763 στρέμματα. Είναι το μεγαλύτερο νησί στο νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στο μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.

Συβοτά (3 νησιά)
Μαύρο Ορος και Αγιος Νικόλαος. Το πρώτο έχει έκταση 742 στρέμματα και το δεύτερο 540 στρέμματα. Βρίσκονται μέσα στον κόλπο που σχηματίζεται στα Σύβοτα και είναι σε κοντινή απόσταση από την ακτή, οπότε μπορούν να παραχωρηθούν για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων.
Μπέλα Βράκα: Εχει έκταση 154 στρέμματα και είναι το μικρότερο από τα τρία νησιά απέναντι από το χωριό Σύβοτα. Η περιοχή θεωρείται η «Καραϊβική της Ελλάδας» λόγω της μοναδικής ομορφιάς της. Μια αμμώδης λωρίδα, πολύ ρηχή, συνδέει τη στεριά με το νησάκι, δημιουργεί μια εκπληκτική παραλία και η προοπτική τουριστικής αξιοποίησης θα ήταν εξαιρετική.

Αλόννησος (4 νησιά)
Βραχονησίδες Μανώλας, 96 στρέμματα, Μίκρο, 83 στρέμματα, Στρογγυλό, 15 στρέμματα, Σκαντήλι. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακατοίκητες βραχονησίδες που εντάσσονται στην Α” και Β” Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων. Κι εδώ θα μπορούσε να υπάρξει τουριστική αξιοποίηση, ειδικά για το Στρογγυλό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη νησίδα Δασιά, κοντά στη Σκόπελο.

Κύθηρα (1 νησί)
Το νησί Αβγό έχει έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Καψάλι. Εχει επισκέψιμο σπήλαιο, υπέροχο τοπίο και η πρόσβαση είναι εύκολη.

Ανδρος (2 νησιά)
Δύο νησιά στον δήμο Ανδρου, το Λαγονήσι, 11 στρέμματα, και το Μεγάλο Νησί, 20 στρέμματα. Στη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν δεκάδες άλλα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, τα Γαυριονήσια (8 νησάκια κοντά στο Γαύριο).

ΜΗΛΟΣ
Νησίδα Αγιος Γεώργιος, 120 στρέμματα. Βρίσκεται μεταξύ της Μήλου και της Κιμώλου.

ΣΥΡΟΣ
Νήσος Σχοινονήσι, 42 στρέμματα, Ασπρονήσι, 110 στρέμματα, Ψαθονήσι, 6 στρέμματα. Ακατοίκητα νησάκια σε μικρή απόσταση από την εκπληκτική παραλία Αγκαθωπές.

ΠΟΡΟΣ
Νησί Πλατεία, μικρό νησάκι 25 στρεμμάτων.

ΣΠΕΤΣΕΣ
Φαλκονέρα, 6.700 στρέμ. Απέχει 42 μίλια από το Ακρωτήριο Μαλέας και θεωρείται σημαντικό νησί για τη ναυσιπλοΐα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Νήσος Φλέβες, 1.400 στρέμματα, έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού και γίνονται συχνά ασκήσεις οι οποίες προκαλούν «αναταραχή» και στη Βουλιαγμένη.

ΑΡΤΑ
Πέρα Νησί, 270 στρέμματα, βρίσκεται στον Αμβρακικό.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Νησάκι Αγιος Νικόλαος, νησάκι Αλεξάνδρου 15 και 12 στρέμματα αντίστοιχα.

ΣΗΤΕΙΑ
Νησίδα Ελάσα, 1.700 στρέμματα, νησί Γράντες Ηρα, 3.000 στρέμματα. Βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα νησιών απέναντι από την Ελούντα.

ΤΗΝΟΣ
Δρακονήσι, 20 στρέμματα, Νησίδα Απόκοφτος, 14 στρέμ.

xristos-tampaxis
Σ. Μούτσου: Τι​μή για τον τόπο μας ο παραολυμπι​ονίκης Χρήστος Ταμπαξής

Σημαιοφόρος της ελληνικής παραολυμπιακής ομάδας Ενας σπουδαίος αθλητής αλλά και άνθρωπος-υπόδειγµα για την υπερνίκηση των δυσκολιών, ο δύο φορές Παρα-Ολυµπιονίκης...

Close